Majlis Ilmu dan Iftar

Siapakah Ustaz Pahrol Juoi?

Mari kita melihat sedikit biodata beliau...

Pahrol Mohamad Juoi dilahirkan di Ipoh, Perak pada 20 hb. Mei 1961. Memulakan pengajian di sekolah kebangsaan Sungai Rokam, Ipoh dan kemudian ke sekolah Menengah Sultan Abdul Halim Jitra, Kedah. Walaupun berkelulusan dalam bidang Teknologi Makanan UiTM, namun sejak 1985 lagi beliau telah bergiat dalam bidang penulisan khususnya dalam bidang dakwah dan pendidikan Islam. Ini dibuktikan dengan komitmennya sebagai wartawan, pengarang dan akhirnya Ketua Pengarang kepada beberapa buah majalah bercorak Islam sejak tahun 1986 hingga 1995.

Pernah menjadi Ko-kaunselor Yayasan Nurul Yaqeen pada tahun 1997/98, namun minat sebenarnya tetap dengan bidang penulisan. Sejak itu hingga kini, komitmennya dalam penulisan diteruskan dengan menjadi kolumnis kepada beberapa buah majalah seperti Dewan Masyarakat, Dewan Siswa, Dewan Falsafah, Minda, majalah I dan Anis.

Selain itu juga beliau aktif menulis lirik-lirik nasyid bagi kumpulan nasyid Tanah Air seperti Hijjaz, Rabbani, Raihan, Inteam, UNIC, Saujana, Mestica, Firdaus, Saffone, Nowseeheart dan lain-lain. Antara lirik nasyidnya yang popular ialah Sumayyah, Suci Sekeping Hati, Mendamba Kasih, Siti Khadijah, Cinta Zainab, Setanggi Kasih, Zinnirah, Umar Al Khattab, Salehuddin Al Ayubi, Ratu Syahadah dan lain-lain lagi. Beliau juga menghasilkan skrip bagi rancangan TV antaranya Raudhah (ASTRO). Menjadi Pengacara dalam rancangan Islam di RTM.

Kini beliau adalah Pengarah dan Penyelidikan Modul merangkap Pengurus besar Fitrah Perkasa Sdn. Bhd. sebuah syarikat perunding dan latihan yang terlibat dalam program latihan bagi agensi-agensi kerajaan, badan-badan korporat dan syarikat-syarikat swasta. Pengalamannya menjelajah negara-negara ASEAN, Uzbekistan, Pakistan, Turki, Jepun, China, Jordan dan Mesir menambah kematangannya dalam bidang penulisan dan latihan.

Hingga kini beliau telah menulis beberapa buah buku dari pelbagai genre penulisan. Antaranya: Melawan Arus (antologi cerpen), Jendela Hati (antologi Sajak), Turki: Iktibar Sebuah Empayar (kembara), Ideologi Kamal Ataturk dan kesannya terhadap Turki (politik), Tentang Cinta (remaja), Dua hati Satu Rasa, Untukmu yang Tersayang, Dilema Melayu-Islam: Kurang Fikir atau Kurang Zikir. Terkini, beliau juga adalah ketua editor majalah SOLUSI keluaran Telaga Biru Sdn. Bhd.

Sumber: Genta-rasa.com

Download ceramah beliau:
 1. Link 1
 2. Link 2 (dari Saudara Abdul Azim)

Advertisement

Comments
8 Comments

8 comments

 1. tak sangka satu sekolah dengan dia ni....

  ReplyDelete
 2. jemput datang beramai2...

  untuk pengetahuan...insyaAllah akan ada jualan buku penulis ni jugak nanti semasa ceramah...

  so jemput datang..

  mengutip ilmu

  membeli buku

  memeriahkan majlis ilmu

  mencari pahala

  berukhuwwah

  iftar

  etc..

  hopefully dapat semua...:)

  ReplyDelete
 3. Wah best ustaz ni...
  pernah baca pasal buku Tentang Cinta...
  releven dengan dunia muda alam universiti...
  Ni mesti ramai yang nak pergi...
  Kena datang awal-awal...nak kena cop tempat...
  Lagi surat cinta dari langit...
  apa agak nyer erk?

  ReplyDelete
 4. download rakaman ceramah surat cinta dari langit di

  http://cahaya-keinsafan.blogspot.com/2009/09/download-ceramah-ustaz-pahrol-joui.html

  format amr...

  ReplyDelete
 5. Jazakallah kepada akh Abdul Azim, semoga usaha akh memberi manfaat kepada semua...InsyaALLAH

  ReplyDelete
 6. link download ada di dalam post ini. terima kasih kepada semua.

  ReplyDelete
 7. tq to uploader.. bleh la saya dngr ceramah ni ulang kali...

  ReplyDelete